Artiklar

“Hästar har ett rikt känsloliv och känsliga magar”

Gårdspojken med drömmar om att bli bonde blev istället en av Sveriges mest framgångsrika galopptränare: Julian McLaren berättar om uppväxten på familjens gård, att ta över stallet efter pappa och om kärleken till hästar och travtalangen Kim Moberg.

Julian McLaren har hästlivet i blodet. Pappa Alex McLaren hoppade av skolan som 15-åring för att påbörja sin lyckade karriär som galopptränare och även mamma Eva har ridit och skött hästar hela livet. Ändå var det inte självklart att Julian skulle följa i deras fotsteg. Även om han älskade uppväxten på gården i Brottby blev han inte själv kär i ryttarlivet förrän han var dryga tjugo. 

– När jag var liten ville jag bli bonde. De var så coola när de körde sina traktorer med oljiga brallor och prilla under läppen. Hästarna, däremot, skrämde mig. De var så stora och kraftiga och jag kände att jag inte hade kontroll. Det dröjde länge innan jag själv började rida regelbundet, berättar Julian. 

Men när Julian väl gör någonting gör han det ordentligt. När han var 21 år började han rida oftare och började även att rida galopp. Då han är 188 centimeter lång var det rätt svårt att hålla vikten som behövs för att rida som jockey, så han nöjde sig med ett antal amatörlopp innan han fokuserade på tränarutbildning istället. 

– Jag tycker om att rida galopp men jag blev alldeles matt av hårdbantningen och efter en liten tid kände jag att jag drogs mer till arbetet i stallet och att träna hästarna än att själv tävlingsrida. Hästar är så underbara att jobba med, de har alla unika personligheter.  

Från lärling till chef över natt

Julian började arbeta med pappa Alex på Täby Galopp i förberedelse för att kanske själv bli proffstränare och tog även tränarkurser. När någon hade en fråga som han inte kunde svaret på kunde han alltid fråga sin pappa, något som plötsligt fick ett slut när fadern avled i sviterna av en hjärtattack i slutet av 2015. 

– Det kom som en chock. En dag stod jag och mamma där, utan pappa men med alla hästar kvar. Jag visste inte vad jag skulle göra och var inte klar med min utbildning än. Men hästarna behövde samma omsorg som alltid, så jag blev tvungen att axla det nya ansvaret och se till att de fick foder, omsorg, träning. När det kom en fråga som jag inte visste svaret på kunde jag inte fråga pappa längre, men istället funderade jag på hur jag trodde han skulle ha gjort. Efter en tid märkte jag att allt rullade på rätt bra, minns Julian och fortsätter:

– Men jag hade inte klarat det utan mina kollegor på stallet. Vi är ett team, alla behövs. De har lärt mig så mycket och varit ett ovärderligt stöd. 

Hästen han aldrig glömmer

Ett annat ovärderligt stöd under Julians liv är hästen Hurry Lime, en bred och snäll fux med vit bläs och en närmast mänsklig personlighet. Under många svåra år av sorg var Hurry det bästa stödet.

– Han märkte direkt om jag var glad eller ledsen, och när han kände att jag behövde tröst kom han och la huvudet i min famn. Man får inte glömma bort att hästar, som människor, har ett rikt känsloliv och Hurry har det där lilla extra. Han är en riktig vän. Jag lärde mig rida på honom och blev stolt när Elione Chaves red honom till seger redan i hans första lopp för oss. Han är verkligen unik, även bland de många hästar jag mött, säger Julian tillgivet. 

Hurry Lime är nu pensionär sedan några år tillbaka men är kvar i stallet på Bro Park. Han lever ett lyckligt pensionärsliv och fortsätter att charma dem han träffar. 

Men hästen Hurry är inte den enda stora kärleken i Julians liv. En dag travade Kim Moberg in i hans liv när en gemensam kompis berättade att han trodde att Julian och travtalangen skulle komma bra överens. Det visade sig att vännen haft rätt, och paret har nu varit tillsammans i drygt ett år. De delar samma passion för hästsport och älskar att utmana sig själva och varandra. Kim är en av Sveriges hetaste unga travkuskar som nu börjat att ta för sig på riktigt i sporten. Kim har nu även börjat att rida galopp tack vare Julian och har redan tagit sin galopplicens. Julian har inspirerats av Kim och har börjat köra travlopp – han kom trea i senaste loppet han körde i början på augusti. 

– Vi lär oss av varandra och utvecklas tillsammans. Jag har bara kört travlopp med Kims häst, Tottenham, som är en utmärkt häst att lära sig på. Tålmodig och snäll. Kim är en fena på galopp: hon kom tvåa redan andra loppet hon red, jag var galet imponerad.

Mag- och tarmfloran avgörande för hästens välmående

En stor del av att vara galopptränare är att se till att hästen är i bästa kondition både fysiskt och psykiskt. Det innebär att se till att hästen mår bra på alla sätt som går. Enligt Julian är mag- och tarmhälsa en oerhört stor del av hästens allmänna välmående. 

– Det är som med människor; om vi inte mår bra i magen, då mår vi inte bra. Ingen atlet presterar på topp om de har problem med magen. Det är samma med hästar. Den stora skillnaden är att en häst inte kan tala om för dig att den har ont; du måste själv hålla koll på deras mag- och tarmhälsa genom att ge rätt foder, tillskott och hålla koll på avföringen. Kolik är enormt farligt för en häst, och det kan gå väldigt snabbt till att hästen avlider, när det väl har börjat. 

Julian fortsätter:

– Därför måste man vara försiktig även med mindre förändringar, såsom ett nytt hösilage, eller större foderbyten. Titta på ögonen, kvaliteten på pälsen och om hästen ligger ner mycket. Matt päls och förändrat beteende kan tyda på att hästen inte mår bra. Då är ofta magbesvär en möjlig orsak. Hästar är väldigt känsliga i magen och det är mitt jobb att se till så att de mår bra. 

Julian har provat flera olika tillskott av nyttiga bakterier för tarmfloran och har sett mycket lovande resultat med OnlyGoodHorse. 

– Jag är inne på tredje månaden med OnlyGoodHorse och märker mycket fina resultat. Hästarna har blivit blanka och fina i pälsen, bra hull, gott humör och bra avföring. Mår en häst bra syns det på hela hästen. OnlyGoodHorse hjälper till att hålla hästen välmående.

Julian avslutar:

– Det är spännande att en så liten detalj kan göra så stor skillnad. OnlyGoodHorses praktiska portionspåsar på bara 6 gram, är så små i jämförelse med hästarna, som ändå är djur på dryga 500 kilo. Ändå ger de så märkbara resultat.