Artiklar

Julie Christiansen: “Jag är lika envis som hästarna jag tränar”

Danska Julie Christiansen kan i princip allt man kan kunna om islandshästar. Hon har vunnit Världsmästerskapet i Islandshästridning tre gånger, och fler andra tävlingar än hon kan räkna upp. Även bland elitryttare är Julie elit. Vi har pratat med henne om varför hon älskar islandshästar, hur hon vann sitt första mästerskap och vad som drivit hennes framgång.

Kärleken till islandshästar har funnits hos Julie sen barnsben. Hon började rida redan som treåring, då både hennes mamma och mormor var duktiga och aktiva ryttare. Hennes mormor i synnerhet var en mycket skicklig ridinstruktör som lärde Julie från sju års ålder. Hennes ryttarliv började med normalstora hästar; först när Julies mamma blev gravid för andra gången och inte vågade rida en normalstor häst köpte familjen sin första islandshäst. När mamman blev för gravid för att rida på hästen tog den då tonåriga Julie över.
– Jag minns att jag tyckte det var konstigt att rida den lilla ulliga hästen. Det var väldigt annorlunda från hästarna jag ridit tidigare. Men när mamma sen födde mitt småsyskon ville jag inte sluta rida min lilla ulliga islandshäst, jag hade fastnat. När jag var runt 15 behövde jag välja om jag ville fortsätta rida stora hästar eller islandshästar, och jag valde islandshästar. 

Vad fick dig att välja islandshästar?
– Islandshästar har mer personlighet än stora hästar, och de är smartare. Med islandshästar behöver man jobba med hjärnan och med andra hästar mer med muskler. Jag är en tänkare; jag tycker om att jobba med huvudet. Men det som gjorde att jag föll för dem är nog deras envishet. De är så mycket envisare än stora hästar! Ska du få in en normalstor häst i en trailer och den vägrar kan du vända om och ta ett varv innan du provar igen. Det funkar inte med islandshästar. Du måste få in hästen på första försöket, annars går det inte! De lär sig snabbare, och går inte att lura. 

Guldmedaljer och att inte ge upp

Känslan för hur islandshästar fungerar har hjälpt Julie mycket genom hennes karriär. Det finns få i ridvärlden som är så bra på att träna islandshästar som hon. Julie är trefaldig vinnare av Icelandic Horse World Championship och har varit del av danska landslaget sedan 2003. Hon även vunnit Nordiska Mästerskapen för islandshästar två gånger, och de danska mästerskapen hela nitton gånger. Julie Christiansen är kort sagt en världsmästare inom träning och ridning av islandshästar. Men vad är nyckeln bakom hennes framgång?

– Jag är lika envis som hästarna jag tränar, och jag tycker om att hitta lösningar på problem. Om något inte fungerar? Då provar vi något nytt tills vi hittar en lösning som fungerar. Sen är det viktigt att jobba mot sina drömmar. När jag var tretton år fantiserade jag om att vinna Icelandic Horse World Championship. År 2013 gjorde jag den drömmen till verklighet, mycket genom att lita på mina instinkter. 

Hur menar du?
– Jag hade jobbat i Tyskland med islandshästar i flera år, och lärt mig mycket om hur man känner igen en bra häst. När vi skulle köpa en ny häst fastnade jag för en som säljaren berättade varit väldigt svårsåld. Ingen ville ha honom. Men jag hade en bra känsla för den hästen, även om jag inte kunde förklara varför. Kvinnan jag jobbade för sa åt mig att lita på min magkänsla, och vi köpte hästen tillsammans. Den hästen hette Straumur och jag vann mitt första världsmästerskap med honom. Nu i efterhand vet jag varför jag drogs till honom: det var hans sinne. Det var så tydligt att han var smart, och han hade stor potential att lära sig om man jobbade med just hans sinne. Han är fortfarande favoriten bland hästarna jag haft. 

“Jag vill gärna dela med mig av mina erfarenheter”

Att träna och rida islandshästar är bara en liten del av vad Julie gör. Hon jobbar även med att lära andra om islandshästar och hur de fungerar, samt hjälper de som vill hitta en bra islandshäst att hitta rätt. Julie märkte snabbt att det fanns ett stort intresse för hennes lektioner, och startade en serie clinics där hon reste runt och föreläste om hur man bäst tar hand om och tränar islandshästar, med en hel del praktiska inslag. När pandemin slog till kunde hon inte fortsätta resa runt, utan började istället hålla dem över nätet i form av webbinarier. 

– Serien har blivit oerhört populär, och vi gör clinics på sex olika ämnen om allt ifrån hur man rider hästen till hästens sinne och fysiska uppbyggnad. Här har jag verkligen möjlighet att dela med mig av mina erfarenheter, och det är till nytta för alla sorters ryttare – både erfarna, nya och de som endast funderar på att köpa en islandshäst. Jag går bland annat igenom vad man ska tänka på när man köper en islandshäst, hur man bäst tränar dem till tävling eller hobbyridning och vilken typ av foder som fungerar med deras fysiologi. 

I nästa artikel kommer vi berätta mer om hästens fysiologi och problematik, såsom sommareksem och magproblem, och hur användningen av OnlyGoodHorse har hjälpt Julie att hålla sina islandshästar i bästa skick året om.

 

Du hittar mer information om Julie och hennes clinics och produkter på hennes hemsida, https://www.jc-p.dk/