Kristian von Krusenstierna_Hästprobiotika
Artiklar

Med tävling som bränsle – ett fartfyllt hästliv enligt Kristian von Krusenstierna

De senaste årens hälsotrend har nått både ryttare och häst i takt med att forskningen gått framåt. För den internationellt prisade dressyrryttaren Kristian von Krusenstierna har hästarnas välmående alltid varit en prioritering. Nu ger han oss en inblick i sin vardag på Ågesta Gård och berättar vad han alltid tar med sig till såväl träning som tävling.  

Hästvärlden kom Kristian von Krusenstierna i kontakt med tidigt, han själv beskriver det som att han nästan är född i stallet på Ågesta Gård strax utanför Stockholm. Tävlingsinriktad var han redan som barn och genomförde sin första tävling vid åtta års ålder. Kristian förklarar att han under uppväxtens viktiga fotbollsmatcher fick sitta på bänken men i ridningen vann han och därav valde han att satsa på ridsporten. Efter sitt SM-guld i dressyr 1990 blev han fast och fortsatte göra raketkarriär. Meritlistan inkluderar deltagande i VM, flera placeringar i internationell Grand Prix och utmärkelsen “årets dressyrtränare 2018”, bland annat… 

Kombinationen tävling och träning har passat mig väldigt bra, det blir nästan bara roligare genom åren. Jag älskar att träna men tävlingen är mitt bränsle, där får jag motivationen och tar reda på vad jag ska förbättra, säger Kristian.

Du hittar talangfulla hästar och utbildar dem med sikte på internationell Grand Prix. Vilka egenskaper letar du efter hos en häst?

Mer och mer letar jag efter individer som uppskattar att jobba. Hästar är i grunden arbetsdjur. Men precis som med oss människor finns det de med talang och de som inte är riktigt lika talangfulla men som däremot har en otrolig motivation. I hästvärlden upplever jag att man ofta tittar lite väl mycket efter talangen men missar den mentala inställningen. Jag prioriterar arbetsvilja och inställning – många har förmåga men inte alla vill kämpa.

Vi vet att du har stenkoll på hur dina hästar mår och alltid främjar deras hälsa. Vilken är din erfarenhet av hästprobiotika, och OnlyGoodHorse i synnerhet?

Jag har väldigt bra erfarenhet av hästprobiotika och har använt det på olika sätt. Ibland förebyggande och ibland i situationer där jag sett att det verkligen behövts, som inför eller efter tävling. Jag tycker att det fungerar väldigt bra och var faktiskt med redan från början när OnlyGoodHorse kom som en blaskig filbunksblandning. Jag gillar den nya varianten bättre, pulverform är lättare att ha med sig. Jag åker aldrig på träning eller tävling utan att ta med mig hästprobiotika.

Kristian von Krusenstierna_Intervju hästprobiotika

Väl på hemmaplan driver du Ågesta Gård ihop med familjen. Hur ser en vanlig dag ut? 

Det är en ganska bred tillvaro. En del av dagen befinner jag mig i vårt dressyrstall för att träna hästarna eller undervisa elever. Stall och hästskötsel är mitt ansvar på ridskolan så jag håller koll på alla 64 hästar. Sedan kommer gårdsdriften och därefter umgås jag med familjen. Ungefär så ser det ut hela dagarna, sju dagar i veckan.

Det är imponerande hur du hinner med allt! Vilka fördelar och nackdelar finns med familjeföretagande? 

Fördelen är att det finns många på plats som känner till helheten. I vanliga fall åker jag iväg på många tävlingar och skulle jag vara borta så vet jag alltid att jag har hjälp där hemma. Nackdelen med familjeföretagande är att det blir svårt att skilja på jobb och fritid. Sitter man exempelvis hemma vid middagsbordet med familjen så kommer jobbet i stort sett alltid på tal, man blir dålig på att stänga av.

Sista frågan innan vi låter dig fortsätta med dagens sysslor – hur ser framtidsplanerna ut?

En ryttare är aldrig bättre än sin bästa häst men efter att ha hållit mig borta i två år från landslagssammanhang ser jag fram emot att kunna ta tillbaka en plats i toppen igen. 

Vi önskar Kristian lycka till. Att vi kommer få se mer av honom och hans hästar är vi helt övertygade om!

Intervju Kristian von Krusenstierna hästprobiotika