Hundprobiotika
Artiklar

Mitt liv som asfaltshund

Asfaltshunden, människans bästa vän i stan, lever ett fartfyllt och spännande liv. Åka tunnelbana, hänga med på café och busa med kompisar i hundgården. Men en ensidig kost och en miljö långt ifrån hundens naturliga habitat innebär att bakteriefloran i tarmen rubbas. Det i sin tur påverkar hundens hälsa.

Enligt statistik från svenska hundregistret bor nära en tredjedel av alla hundar i Sverige i storstadsregionerna Stockholm och Västra Götaland. Bara i Stockholms län finns drygt 130 000 hundar registrerade. Siffrorna visar på att det inte bara är människor som i allt större utsträckning bor i städer. Vi tar även med oss vår bästa vän – hunden.

Hunden har under tusentals år varit en självklar del av familjer och hushåll. Den har vaktat gården, jagat råttor och varit ett ovärderligt sällskap i vår vardag. Inte konstigt att vi vill ta med vårt husdjur till stan!

På Animal Probiotics brukar vi prata om asfaltshundar. Det är hundar som bor med sin familj i storstäder med allt vad det innebär. Mestadels promenader på trottoarer och i parker, åka kollektivtrafik, vara kontorshund eller gå på dagis samt hänga på restaurang. En asfaltshund är helt enkelt en älskad vän som får följa med på matte och husses alla upptåg i staden.

En vanlig dag som asfaltshund

Vi har pratat med hundägare i Stockholm om hur livet ser ut för deras asfaltshundar. Tack vare närheten till grönområden och naturreservat i många av Stockholms stadsdelar och förorter får hundarna ofta komma ut i skogen. Om inte varje dag så åtminstone om helgerna.

– Vår hund tar skogspromenader minst en gång om dagen, berättar Johanna som äger bichon havainsen Billie. Vi bor i Norra Djurgårdstaden, ett område i innerstan med väldigt mycket skog och natur.

Att ha hundar på dagis eller anlita en dogwalker som går ut med hunden medan husse och matte jobbar är vanligt. Men det är också många som tar med sig hunden till jobbet. Anna berättar att hon medvetet har sökt sig till arbeten där hon kan jobba hemifrån eller ta med sig sin shetland sheepdog Oscar till kontoret.

– Då börjar hans dag med frukost och sen en promenad till tunnelbanan, berättar Anna. Sen på lunchen tar vi en sväng runt några kvarter och på kvällen går vi alltid en längre promenad i skogen.  

Det som vi på Animal Probiotics tycker utmärker asfaltshunden från en hund som bor på landsbygden är att den oftast hålls kopplad. Även om asfaltshundar hälsar på och leker med kompisar i parken eller under promenaden i skogen, så är deras kontaktytor med andra djur mycket mer begränsade än hundars på landet. Ibland kan en asfaltshund också bäras i väskor av husse eller matte, eller får plats i vagnen bredvid familjens barn vilket begränsar kontakterna ytterligare. Därtill bor de i välstädade hemmiljöer med lite exponering för bakterier – både goda och onda. Allt detta är faktorer som kan ha en påverkan på hundens hälsa och allmänna mående.

Stadsmiljön påverkar både hundar och människor

Precis som för människor så är det en anpassning för hundar att bo i stan. Att bo i en storstad är ju faktiskt ett väldigt nytt fenomen sett ur ett historiskt perspektiv. Först med industrialiseringen flyttade vi från våra gårdar för att söka jobb i fabriker och på kontor. Den nya miljön kommer med många positiva sidor, men den påverkar också vår hälsa.

Nya kostvanor och höga krav på renlighet både i och utanför våra hem innebär att vi inte utsätts för bakterier på samma sätt som tidigare. I våra tarmar bor hundratals olika bakterier som vi behöver för att må bra. Forskning visar att rubbningar i vår tarmflora ligger bakom många hälsobesvär. Modern bakterie- och smutsskräck har gjort att våra hemmiljöer är mer sterila än någonsin. Det leder till att många bakterier som faktiskt är bra för oss städas undan i samma veva som vi skurar och tvättar bort de dåliga.

Det är först under det senaste decenniet som forskningen kring tarmflorans inverkan på människors hälsa har tagit fart på riktigt. Men hittills har diskussionen knappt alls omfattat våra fyrfota vänner. Fastän bakteriefloran i deras tarmar också antas påverkas av det ändrade levnadssättet. Goda bakterier som hunden förut fick när den sov i en ladugård, rullade i en dynghög eller lekte med hundarna nästgårds hittar inte lika lätt till asfaltshundens tarmar. Dessutom får många hundar en ensidig kost bestående av ett och samma torrfoder. Därför kan hundarna, precis som människorna, behöva probiotika som komplement till sin vanliga kost för att bättra på bakteriefloran. För när tarmen mår bra, då är hunden glad.