Djurprobiotika hund
Artiklar, Probiotikaskolan: Hund

Probiotikaskolan del 1: Här lever goda bakterier i dig – och din hund

Det senaste decenniet har forskningen och intresset kring goda och onda bakterier i kroppen exploderat. Från att bakterier länge varit mer eller mindre förknippat med något dåligt, så börjar allt fler förstå att både vi och vår bästa vän, hunden, behöver goda bakterier i våra kroppar för att må bra.

I och på varje människa och hund lever enormt många bakterier, faktiskt betydligt fler än vad vi har celler i vår kropp. Av dessa uppskattas 95 procent leva i det som kallas mag-tarmkanalen, det vill säga från våra läppar ner till ändtarmen. De flesta av bakterierna bor i ett av våra största organ: tarmen.

Många bakterier är gemensamma för olika arter, men det förekommer förstås individuella variationer. För tarmmikrobiotan, som i vardagligt tal kallas tarmfloran, påverkas av faktorer som exempelvis gener, vår miljö, ålder och maten vi äter. När vi idag talar om tarmflorans sammansättning ligger ofta fokus på det sistnämnda – vår kost. Vilket inte är så konstigt eftersom många av de bakterier som finns i vår kropp kommer in just genom maten. Det finns såklart onda bakterier som vi inte vill ha i kroppen, varken i våra egna eller i våra hundars. Men de goda bakterierna är minst lika avgörande för vår hälsa. 

Den moderna människan har funnits i drygt 200 000 år och först för 10 000 år sedan utvecklades jordbruket. Det innebär att under cirka 190 000 år åt människor det de kunde jaga och samla på sig, som fisk, nötter, rotfrukter, grönsaker, ägg och magert kött. Vi åt inte så mycket salt, socker eller laktosprodukter, vilket är basvaror som vi numera får i oss dagligen, och ofta flera gånger på en och samma dag.

Industrialiseringen: en bov i dramat

Men hur påverkar en obalans i tarmfloran vår hälsa? Även om vi långt ifrån vet allt om hur bakterierna i tarmen påverkar människor och hundar, så har forskningen kommit en bit på vägen. Man har exempelvis kunnat konstatera att det finns en tvåvägskommunikation mellan hjärnan och tarmen som sträcker sig mycket längre än vi någonsin kunnat tro. 

Tidigare trodde man att kommunikationen bara bara bestod i att hjärnan skickar signaler till tarmen för rörelse och tarmtömning. Men nu vet man att även tarmen kommunicerar med hjärnan. Vi vet till exempel att signalsubstansen serotonin, vårt “må bra”-hormon som vid låga halter kan orsaka depression och ångest, tillverkas av mikroberna i tarmen. Och många forskare menar att det kan finnas ett samband mellan rubbningar i tarmfloran och åkommor såsom astma, allergi, fetma och diabetes. 

För hundar vet man att större delen av deras immunförsvar sitter i tarmen. Då är det inte så konstigt att en obalans i deras tarmflora kan ha enorm inverkan på deras allmänna mående – precis som för människan. Tarmens betydelse för hundens välmående handlar alltså inte bara om konsistensen på din fyrfota väns bajs, utan även allt ifrån beteendet till pälskvaliteten. 

Ordlista

Probiotika

Levande mikroorganismer, det vill säga bakterier, som när de intas i tillräckligt högt antal har vetenskapligt bevisade positiva hälsoeffekter på det avsedda djurslaget. 

Prebiotika

Kolhydrater som inte bryts ner och absorberas av tunntarmen utan når tjocktarmen i oförändrad form. I tjocktarmen används de som näring av de probiotiska bakterierna och fermenteras.

Mikrobiota

 Samlingsnamnet för de mikroorganismer som lever i tarmen, som exempelvis bakterier och jästsvampar.