Tindra Holmertz
Artiklar

Drömmar om OS – bakom kulisserna hos Tindra Holmertz

Med en mamma som driver ridskola blev hästar en naturlig del av Tindras liv. De många timmarna i stallet och ett imponerande driv har bidragit till att hon tidigt blivit en stjärna att räkna med inom dressyrvärlden. Vi fick glädjen att blicka in i livet bakom kulisserna – där hästarnas välmående står i fokus.

Tindra Holmertz är 16-åringen som bland annat hunnit med att plocka två SM-guld i dressyr vid sidan av skolan. Hennes tre hästar betyder allt och framtiden ser minst sagt lovande ut.

Du måste ha fullt upp med skola, träning och tävlingar! Hur kan en vanlig dag se ut?

– Ja, det stämmer. När jag kommer hem från skolan runt fyra-tiden tar jag mig direkt ut till stallet för att träna mina tre egna hästar. Skola, stall, sova – så ser varje dag ut. Vanligtvis är jag även iväg på tävlingar under helgerna men på grund av pandemin har det såklart varit annorlunda på den fronten i år.

Hinner du göra något utanför ridningen?

– Hästarna och skolan tar upp det mesta av min tid men genom att planera mina dagar hinner jag även träffa kompisar ibland.

Hur ser möjligheterna ut till träning – har du ridhus att tillgå?

– Vi har tyvärr inget ridhus hemma på gården utan endast en ridbana. På vintern blir det många turer med lastbilen till ridhus när ridbanan inte går att rida på. Men det finns också något bra i att alltid tvingas rida ute när man inte har något annat val. Det går inte att undvika även om det regnar och finns massa vatten på banan – vilket är bra för hästarna att vänja sig vid ifall det skulle bli en tävling utomhus i massa vatten någon gång.

Tindra Holmertz_med_häst

Hur brukar du förbereda dig och din häst inför en tävling?

– Jag brukar rida väldigt varierat. Jag lägger upp ett schema för träningen och ser till att vi inte enbart nöter dressyr utan att hästen får göra något kul också – det kan exempelvis vara att vi hoppar en gång i veckan eller rider ut i skogen då och då. Under själva tävlingsdagen går jag in i min egen bubbla för att hålla fokus.

Du har tävlat både individuellt och i lag, hur är det att kombinera båda delar?

– Det är jättekul att vara en del av ett lag, det blir en gemenskap där vi hejar på varandra och får följa allas utveckling. Samtidigt är det kul att tävla individuellt för där tillåts jag fokusera på mitt eget. Jag gillar variationen.

Hur har du upplevt resan med att växla upp till större hästar? Vilka utmaningar finns med större hästar och byten överlag?

– För det första rörde min ponny Monty sig väldigt stort, som en storhäst. Dessutom rider jag olika typer av hästar i olika storlekar vilket gör att det inte blir en lika stor övergång som det annars kan vara.

Vilka tips har du till andra unga ryttare som går upp till större hästar snabbt?

– Det gäller bara att ta det i sin takt och låta det ta den tid som krävs för att lära känna och hitta varandra. Träna och kämpa på!

Vi vet att du tar bra hand om dina hästars hälsa. Vilken är din erfarenhet av hästprobiotikan OnlyGoodHorse?

– Jag har väldigt bra erfarenhet av hästprobiotika. Vi har använt OnlyGoodHorse mycket, framförallt i samband med långa resor till och från tävlingar vilket fungerat bra!

Vad är det allra roligaste med ridning enligt dig?

– Oj, allt! Att få vara med hästarna som är helt fantastiska djur – men även att få lära sig nytt varje dag och hela tiden utmanas till att bli bättre.

Har du någon förebild?

– Det finns många duktiga ryttare jag ser upp till, en av dem är Cathrine Dufour. Jag tycker hon rider väldigt mjukt och fint, det syns knappt att hon gör något. Sedan verkar hon alltid så positiv och glad vilket jag tycker är viktigt.

Hur ser framtidsplanerna ut? Vad siktar du på härnäst?

– Det nästa stora som händer är SM i början av november, då ska jag både tävla individuellt och i lag. Långsiktigt vill jag satsa mer och börja tävla storhäst internationellt med OS som största mål. Jag drömmer också om att få starta eget företag när jag är klar med skolan för att kunna jobba med hästar på heltid!