blog_image

Friskvård för din häst – hur du förebygger skador hos din fyrbenta vän

Begreppet friskvård känner de flesta till  att jobba för att förhindra att skador och sjukdomar uppkommer och därigenom minska trycket på sjukvården och leva ett friskare liv. Veterinär Cecilia Lönnell har fokuserat på detta i dryga 20 år, med hästar snarare än människor. Vi har pratat med Cecilia om hur man kan förebygga skador genom enkla knep och en bra hästveterinär.

Kärleken till hästar har funnits där i hela Cecilias liv. Barnbarn till en passionerad ardenneruppfödare har hon det i blodet. Trots att Cecilia tidigt drömde om veterinäryrket blev vägen dit brokig. Under gymnasietiden började Cecilia av en tillfällighet skriva om hästar och bevaka internationell ridsport på högsta nivå. Veterinärutbildningen fick nya antagningsregler vilket gjorde att Cecilia inte kunde söka, så hon sadlade om till journalist. Drygt 30 år gammal sökte hon till slut till veterinärutbildningen och blev antagen. Redan från början var hon intresserad av om och hur skador hos hästar kan förebyggas, och började efter examen forska om det, först i England. 

Åren av forskning och att genom intervjuer ha fått ta del av världsledande ryttares erfarenheter mynnade till slut ut i en bok: Träna hästen för framgång och hållbarhet, som även getts ut på engelska. I boken lyfter Cecilia fram handfasta tips på hur man som hästägare kan förebygga skador hos sin häst. 

 Förebyggandet är a och o. Om det inte handlar om en spark eller annan ren olycka så uppkommer skador inte av en slump, utan de uppstår över tid. Det finns vägar att gå för att förebygga skador och signaler hos hästen man kan vara uppmärksam på, berättar Cecilia.

 

Välj rätt häst

– Köp inte problem, utan se till att hästen är frisk och ser bra ut exteriört och att den känns bra. Köper du en tidigare skadad häst är risken stor att skadan uppkommer igen. Det är även viktigt att ni fungerar ihop och att det är bra kemi mellan ryttare och häst.

 

Variera arbete och träning

– Både forskning och erfarenhet pekar på att variation i träning och arbete är av yttersta vikt för att förhindra att skador uppstår. Det är bra att variera både typen av arbete och val av underlag. Det är lätt hänt att man nöter i ett ridhus varje dag, men det ger ingen variation. Ett enkelt sätt att få mer variation i både ridningen och typen av underlag är att ta ut hästen i naturen, se till att den rids varierande underlag och terräng. Det är dock viktigt att ta det pö om pö så att både du och hästen vänjer er om ni är ovana vid turer i naturen.

 

Begär inte för mycket för snabbt

– Det är viktigt att bygga upp hästens kondition och styrka när ni börjar med något nytt. Det är samma som med idrottare, om någon som aldrig sprungit förut direkt ger sig ut och springer en mil är det stor risk för skada. Även om hästen från början har bra kondition och styrka tar det tid för kroppen att vänja sig vid en ny uppgift. Ge det tid och bygg upp gradvis.

 

Vila

– Planera din ridning och ransonera ditt tävlande så att det inte blir för mycket på en gång. Det är mycket viktigt att hästen får vila mellan. Hästen behöver en chans att återhämta sig precis som du. ”Vila” betyder inte att den ska lämnas i boxen eller i en hage, men få avkoppling och lättare arbete. Trötthet innebär en större risk för skada, då trötta muskler ökar belastningen på senor, leder och ligament. 

 

Var uppmärksam på hästens signaler

– Om det tar emot att rida, om hästen känns annorlunda än vanligt, gör motstånd eller verkar osäker, kan det vara ett tecken på begynnande skada. Därför är det viktigt att du lyssnar på din häst och är uppmärksam på dess signaler, och tar hjälp av en duktig hästveterinär för att kolla upp så att inget är fel. Det är bra att lära sig hur man palperar, känner igenom, hästens ben och sedan gör det dagligen. Då upptäcker man tidigt om det uppstår värme och svullnad, som är tecken på inflammation och skada. Ju tidigare man uppmärksammar tecken på skada, ju bättre chans är det att kunna åtgärda problemet.

 

Låt hästen vara häst

– Det är väldigt viktigt att låta din häst vara just en häst. Låt den springa i hagen, låt den beta och rulla sig i gräset!

 

Foder och probiotika för en hälsosam mag- och tarmkanal

Sist men absolut inte minst är foder avgörande för att hästen ska må bra och prestera; fel i utfodringen kan bidra till kolik och fång. Kolik är den vanligaste allvarliga orsaken till medicinska problem hos häst, och hästar har känsliga mag- och tarmsystem som snabbt reagerar på förändringar. Där kan probiotika som OnlyGoodHorse hjälpa.

 Jag har ingen veterinärerfarenhet av probiotika för häst, men som hundägare har jag sett den positiva effekten av probiotika för djur. Min hund hade känslig mage med anlag för magkatarr, men när hon fick probiotika för hund blev hon helt stabil. Hennes stressmage förbättrades och blev i princip helt bra. Jag tror att probiotika för häst kan hjälpa till att förhindra matsmältningsproblem och är värt att prova för särskilt stressade hästar och hästar som reser, avslutar Cecilia. 

Nyckelord:

Hästhälsa

,

Veterinär

,

Kontakta oss