blog_image

Dr Lönner, djurprobiotika och viljan att hjälpa

Clas Lönner, grundare av Animal Probiotics, är en av landets främsta probiotikaforskare. Vi har suttit ned med honom för att tala om tarmhälsa, livet på landet och hur det kom sig att han vigt sitt liv åt att hjälpa djur och människor att må bra.  

Redan 1988 disputerade Clas på avdelningen “Teknisk Mikrobiologi” vid Lunds Tekniska Högskola. Clas engagemang för probiotika, de goda bakterierna som ger tarmfloran balans, har varit en del av hans vardag och forskarinsats sedan dess. Inte bara är han en av forskarna bakom ProViva, han har hjälpt cancerpatienter att förbättra sin tarmhälsa och tagit fram mjölksyrabakterier, så kallade starterkulturer, till surdegsbröd. 

– Det är först på senare tid som allmänintresset för probiotika har vuxit. Det glädjer mig att så många ser värdet i att bibehålla en god tarmhälsa – fördelarna är så många, inleder Clas engagerat. Jag kommer aldrig att glömma när de allra första personerna ringde som börjat dricka ProViva och tackade vår probiotika för att de mådde så bra. En härlig känsla.

Att hjälpa och göra nytta är vad som driver Clas framåt. Det är anledningen till att han tidigt bestämde sig för att inte dedikera sitt liv enbart till forskningen.

- Grundforskning är jätteviktigt, men det är så ofta något helt fantastiskt hamnar i en bok och sedan stannar där. Det kommer aldrig någon till nytta. Jag vill att det ska finnas en applikation, och i mitt fall på djur och människors vardag.

 

En guldhamster och femton hästar senare

Clas och hans familj – frun Maria och de tre döttrarna – har idag ett flertal hästar, två hundar och en stallkatt. Djuren är en del av familjen och livsstilen, men det har inte alltid varit så.

– Jag är inte uppvuxen med djur. Eller, ja, min syster hade en guldhamster. Men en kväll när jag studerade till civilingenjör i kemi satt vi ett gäng killar och snackade. Jag hörde mig själv säga att det är en dröm för mig att i framtiden bilda familj, bo på landet med en ko, några höns och en massa andra djur. Kompisarna gapskrattade och jag har såklart fått höra detta sedan dess, men idag är det precis så mitt liv ser ut. Fast kon blev inte en realitet, om man ska vara noga.

Det var när han träffade Maria, som å sin sida vuxit upp på en traditionell bondgård, då framtidsvisionen från den där sena kvällen slog in.

– Hon är otroligt duktig på att se hur djuren mår, bara genom att titta på dem. Och även mina döttrar har till stor del ärvt denna egenskap, det är häftigt att se. Speciellt för mig som forskare, som annars alltid söker svar i vetenskapen. Livet ihop med Maria och döttrarna har gjort att en väldig stark känsla har byggts upp för djuren och deras välmående.

 

Hundens immunförsvar sitter i tarmen

Familjen delar på ansvaret för djuren på gården, Clas berättar stolt om vilket ansvar döttrarna och frun tar. På helgerna åker de ofta iväg tillsammans och tävlar med hästarna. Att arbeta så engagerat för djurens välmående bottnar i ett djupt och genuint engagemang.

– Som husse eller matte känns det i hjärtat när ens djur inte mår bra. Jag tror att många kan känna igen sig i det. Vad alla inte vet är att många hundar, hästar och katter mår dåligt på grund av obalans i tarmfloran. Till stor del har det att göra med hur mycket vi människor har förändrat vårt levnadssätt och urbaniserats. Vi lever i en tämligen steril miljö och ger våra husdjur kommersiellt sterilt foder. Det är många hundar som nog aldrig har nosat på en död fågel, exempelvis. Kanske låter det som något bra, men för hundens tarmflora är det så viktigt att komma i kontakt med bakterier av olika de slag, för att bland annat stimulera immunförsvaret.

Att inte “mata” tarmen med goda bakterier lämnar utrymme för onda, sjukdomsframkallade bakterier att flytta in.

 

Hur kan en obalanserad hundtarm ta sig uttryck?

– Obalansen ställer till det för hundarna. Den största delen av hundens immunförsvar sitter i tarmen. Med en välbalanserad tarmflora är hunden friskare och mår bättre. Det gäller överlag, i dagens samhälle, men det kan vara extra viktigt att tänka på exempelvis om hunden har mag- och tarmstörningar, problem med hud och päls eller genomgår ett miljöbyte, berättar Clas. Men väldigt många hundar idag, och människor för den delen, behöver aktivt addera probiotika för att få en välmående tarm.

Viljan att hjälpa, blandat med en enorm envishet, var bakgrunden till att han startade Animal Probiotics, då ProEquo, 2004. Bolaget tog över en samling av probiotiska bakterier avsedda för djur av aktören Probi, företaget bakom exempelvis ProViva och Probi mage och tillika det bolag som Clas en gång i tiden var med och startade. Nu satsar Clas och kollegorna på att nå ut till fler med sin djurprobiotika.

– Vårt mål är att bli en av de världsledande på djurprobiotika. Jag brinner för att hjälpa djur att må bättre, och för vetenskapen. Det allra mest belönande är att få höra från djurägare att deras hund, häst eller katt mår bättre av att äta vår probiotika. Och att själv se hur välmående våra egna djur är; jag är övertygad om att probiotika är en viktig del av att de är så friska.

Nyckelord:

Forskning

,

Hästhälsa

,

Probiotika

,

Kontakta oss