Frågor & funderingar kring våra bakterier eller annat?

Se nedan om vi redan har besvarat din fråga. Om inte så finns vi alltid här för att svara på dina frågor om din fyrbenta väns hälsa!

Probiotika definieras som ”levande mikroorganismer som när de intas i tillräckligt högt antal har vetenskapligt bevisade positiva hälsoeffekter på det avsedda djurslaget”. Den positiva effekten beror på en förbättrad balans och sammansättning av tarmens mikrobiota hos djuret.

 

Probiotiska mikroorganismer säljs idag på marknaden i olika typer av formuleringar som livsmedel, kosttillskott och kompletteringsfoder. Olika probiotika skiljer sig en hel del åt gällande deras förmåga att överleva i de olika formuleringarna (vid tillverkning och lagring) samt under transporten ner till tarmen via magen.

 

Animal Probiotics bakterier är robusta och har visat sig ha en väldigt bra överlevnad både under dess tillverkning och lagring i aktuella formuleringar, samt under deras resa via magen ner till tarmen.

 

På grund av EU-regler får man för närvarande inte använda termen 'probiotika' på  djurprodukter. Vi följer gällande lagar och säkerställer att våra produkter uppfyller högsta standard för kvalitet och säkerhet. Vi har fortfarande samma innehåll, det är bara utsidan som har ändrats.

Produkter som innehåller både pre- och probiotika benämns som synbiotika . Syftet med kombinationen är att få synergistiska positiva effekter , genom att pre- och probiotikan samverkar . Prebiotikan fungerar som matsäck till de probiotiska bakterierna på deras väg ner till tarmen och gynnar även tillväxten av dem på plats i tarmen och av andra goda bakterier.

 

På grund av EU-regler får man för närvarande inte använda termen 'probiotika' på  djurprodukter. Vi följer gällande lagar och säkerställer att våra produkter uppfyller högsta standard för kvalitet och säkerhet. Vi har fortfarande samma innehåll, det är bara utsidan som har ändrats.

Mjölksyrabakterier är ett samlingsnamn för en rad bakterier som huvudsakligen bildar mjölksyra då de tillväxer. Till gruppen hör laktobaciller, laktokocker, Leuconostoc spp., pediokocker och yoghurtbakterien Streptococcus salivarius ssp. thermophilus. Mjölksyrabakterier är indelade i familjer, släkten, arter och stammar. Olika stammar av en bakterie kan ha väldigt olika egenskaper och det är därför de måste särskiljas på stamnivå.

I mag-tarmkanalen finns ett komplext ekosystem bestående av olika typer av bakterier, upp mot 1000 olika arter (eller kanske fler). Totala antalet tarmbakterier uppskattas idag till mellan 1013 och 1014, dvs. fler än antalet celler som bygger upp kroppen. Antalet bakterier är mycket sparsamt i magsäcken och ökar successivt utefter mag-tarmkanalen och är flest i grovtarmen. Ca 60 % av torrsubstansen i hundens avföring består av bakterier. Fortfarande kan en stor del av tarmen betraktas som en svart låda, som innehåller många hemligheter. Uppskattningsvis är idag bara ca 50% av tarmens alla mikroorgansimer kartlagda.

Tarmflorans sammansättning påverkas av många faktorer; djurslag, ras, ålder, diet, miljön där individen lever, sjukdom, medicinering mm. Mag-tarmkanalen är steril vid födseln, dvs. där finns inga bakterier, men redan inom ett par timmar börjar en tarmflora etableras genom upptag av bakterier från förlossningsvägarna, faeces, stoets mjölk och omgivande miljö.

Det är en fördel om bakteriens ursprung är densamma som den miljö som den sedan tillförs till. Bakterien är då redan från början anpassad till den miljö som den skall verka i. Det kan t.ex. vara deras förmåga att fästa på tarmslemhinnan. 

Det är inte antalet bakteriestammar som avgör om en produkt ger en positiv effekt eller inte. Det avgörande är istället att bakterierna på ett positivt sätt påverkar en tarmflora i obalans, så att den åter kommer i balans. Genom att skapa en miljö i tarmen där de goda bakterierna ökar i antal och de icke önskvärda minskar i antal, så erhålls denna effekt. Vid användandet av produkt innehållande flera bakteriestammar finns det t.o.m. en risk att de sinsemellan kan motverka varandra.

Idag innehåller Animal Probiotics samtliga produkter endast en bakteriestam. Dessa stammar har alla visat sig öka totala antalet mjölksyrabakterier i resp. djurslags tarm.

Det är mycket viktigt att probiotikan är förpackad på ett sådant sätt att produkten inte tappar i kvalitet efter det att förpackningen öppnats och dessutom att den håller högsta kvalitet fram till det angivna bäst-före-datumet.

Idag är probiotiska pulverprodukter mycket vanliga på marknaden och när dessa exponeras för omgivande luft, tar de lätt upp fukt och exponeras dessutom för syre. Detta försämrar kraftigt produktens kvalitet och effekt. Vissa andra probiotiska produkter kräver låg lagringstemperatur och en obruten kylkedja, för att bibehålla ett högt antal levande bakterier.

Animal Probiotics förpackar idag sina probiotiska produkter i fukt- och lufttäta portions-förpackningar med kvävgasatmosfär för att bibehålla högsta möjliga kvalité på sina produkter.

OnlyGoodHorse innehåller bakteriestammen Lactobacillus plantarum JI:1 (DSM 11520), som ursprungligen har isolerats från tarmslemhinnan hos en frisk svensk häst och därefter odlats under noga kontrollerade förhållanden. Dessutom innehåller produkten prebiotika i form av betaglukaner från havre samt maltodextriner. I grovtarmen fungerar betaglukanerna som mat åt mjölksyrabakterierna, vilket hjälper dem att föröka sig.

Ja, OnlyGoodHorse innehåller bakteriestammen Lactobacillus plantarum JI:1, som ursprungligen har isolerats från tarmslemhinnan hos en frisk svensk häst. OnlyGoodDog innehåller bakteriestammen Lactobacillus plantarum PC213, som ursprungligen har isolerats från tarmslemhinnan hos en frisk svensk hund.

I samband med varje produktion av en ny sats av våra produkter analyseras halten av levande bakterier. Omfattande lagringstester, inkl. speciellt utvecklade stresstester där ev. fel upptäcks tidigare, säkerställer en bra lagringsstabilitet. Dessutom testas bakteriestammens egenskaper, så att dessa inte har förändrats under produktionen. Bakteriens aktivitet analyseras, liksom dess förmåga att binda på ytor, vilket är en nyckelegenskap som kan gå förlorad vid en felaktig produktion. Hygienanalyser kompletterar övriga analyser.

Mängden av tillsatta goda bakterier i tarmarna minskar redan efter några dagar efter avslutad tillförsel av dessa. Därför är det viktigt med ett kontinuerligt intag av goda bakterier, för att säkerställa att tarmens bakterieflora ej kommer i obalans. Stress, hård fysisk aktivitet, icke fullgott foder, medicinering (speciellt antibiotika) påverkar tarmens mikroflora på ett negativt sätt. Genom att ge OnlyGood-produkter varje dag kan du bibehålla en gynnsam tarmflora med många goda bakterier, som ger en rad hälsofrämjande effekter på ditt djur.

OnlyGoodHorse ska ges som komplement till hästens vanliga foder. En portionspåse per dag strös lämpligen över hästens foder. Antingen ges en hel portionspåse vid ett tillfälle, eller så delar du upp den på två utfodringstillfällen under dagen. Hästar brukar tycka att OnlyGoodHorse smakar bra och äter den gärna. Behandlas hästen med antibiotika via munnen, t.ex. med pastaspruta bör OnlyGoodHorse och antibiotika ges vid skilda tillfällen, gärna med minst två timmars mellanrum.

Våra produkter är förpackade i smidiga portionspåsar. En påse är en dagsdos som du antingen ger vid ett tillfälle under dagen eller delar upp på två, när du ger din häst foder. En påse rekommenderas per dag till alla hästar, oavsett storlek, ålder eller ras. En startdos på 2-3 sticks ges i 5 dagar.

Om din häst har en akut mag-tarmstörning, t ex diarré, bör du ge totalt 2-3 portionspåsar OnlyGoodHorse per dag vid ett eller två tillfällen, tills hästens tillstånd har stabiliserats. Kontakta alltid din veterinär om hästen får feber, slutar dricka eller får påverkat allmäntillstånd.

Det är alltid svårt att ge ett exakt svar på denna fråga, eftersom varje individs tarmflora är unik och då det även beror på anledningen till varför man ger ett tillskott med goda bakterier. Vid avvikande avföringskonsistens kan den uppmärksamme hästägaren ofta se effekt på hästens avföring redan efter några dagar. Vid andra problem, som t.ex. med vikten och pälsen, så tar det längre tid. En allmän rekommendation är att ge OnlyGoodHorse under minst en månad.

Nej, under normala betingelser kan man alltid utfodra med OnlyGoodHorse.

Behandlas hästen med antibiotika via munnen, t.ex. med pastaspruta, bör OnlyGoodHorse och antibiotika ges vid skilda tillfällen, gärna med minst två timmars mellanrum.

Nej, vi har i våra kliniska studier inte sett några negativa effekter, då hästar har fodrats med OnlyGoodHorse, inte heller vid en högre dosering än rekommenderat.

Vid omfattande mag- tarmstörningar eller andra akuta besvär bör man dock alltid kontakta veterinär!

Ja, det finns ingen startkarens för levande bakterier. I övrigt innehåller produkten enbart betaglukaner från havre och maltodextriner, som är vanligt förekommande ingredienser även i annat foder och livsmedel.

Ja, det är säkert att ge OnlyGoodHorse till dräktiga ston, oavsett dräktighetsstadie, samt även till digivande ston och föl.

OnlyGoodHorse är förpackad i portionspåsar, s.k. sticks, som är helt täta och innehåller kvävgas. Detta för att skydda bakterierna mot fukt och syre, som minskar produktens hållbarhet. I och med denna förpackning kan Animal Probiotics AB garantera att produkten har ett garanterat innehåll av levande bakterier på minst 80 miljarder CFU vid produktens bäst-före-datum.

OnlyGoodHorse innehåller en levande bakteriekultur av Lactobacillus plantarum JI:1 (DSM 11520). Bakteriestammen i OnlyGoodHorse har noga valts ut av Animal Probiotics AB bland flera andra stammar hämtade från tarmslemhinna hos friska hästar. Bakterien kan passera levande genom magsäckens sura miljö, påverkas inte negativt av galla eller bukspottskörtelns enzymer och kan därefter etablera sig och fästa in till hästens tarmslemhinna. Ovanstående egenskaper är av mycket stor betydelse för att en bakterie ska ha en positiv effekt.

Filmjölk och yoghurt innehåller andra typer av mjölksyrabakterier än OnlyGoodHorse. Dessa bakteriestammar kommer ursprungligen från andra miljöer än från hästens mag-tarmkanal och deras förmåga att överleva passagen genom magsäcken är ofta dålig. Dessutom finns det inga studier som visar att dessa bakterier har den viktiga egenskapen att fästa till hästens tarmslemhinna.

Till skillnad från filmjölk/yoghurt innehåller OnlyGoodHorse inte mjölk, utan enbart maltodextriner, betaglukaner från havre (fibrer som fungerar som prebiotika) och bakterien Lactobacillus plantarum JI:1. OnlyGoodHorse har också en betydligt längre hållbarhet än filmjölk/yoghurt och kräver inte kylförvaring.

OnlyGoodHorse kan förvaras vid normal rumstemperatur fram till bäst-före-datum. För att förlänga hållbarheten ytterligare, kan produkten förvaras i kyl eller frys.

Prebiotika är kolhydrater som inte bryts ner och absorberas av tunntarmen utan når tjocktarmen i oförändrad form. I tjocktarmen används de som näring av de goda bakterierna och fermenteras. Exempel på prebiotika är betaglukaner, inulin och pektin.

Kontakta oss