blog_image

“Ett av våra mål med Ridesum är att demokratisera ridsporten”

Det brukar sägas att idéer som springer ur självupplevda problem är de bästa. För som så många andra hade Jenny Stråhle svårt att få ihop det tidskrävande hästlivet med karriären: “Det är dyrt att ha häst, men kräver också enormt mycket tid, det känner alla hästägare igen”, säger Jenny. Nu ska hennes tjänst Ridesum förenkla hästägares vardag och siktet är inställt högt!

Jenny började själv rida när hon var sex år gammal. När hon var 12 förverkligades drömmen om en egen häst då hennes familj köpte ponnyn “Mr Muskot”. När hon var 17 år köpte familjen ett svensk halvblod som hette Carmenzita:

– Jag har alltid älskat att rida dressyr. Jag tycker samspelet man skapar med hästen är fantastiskt. När ”allt stämmer” är det verkligen som att dansa tillsammans och det känns som man kan göra vad som helst. Det är en underbar upplevelse varje gång, men det ligger så många timmars träning bakom för att komma dit, gärna med en duktig tränare som kan peppa och pusha dig att bli bättre som ryttare.

I vuxen ålder upplevde Jenny att det blev allt svårare att få ihop hästlivet med familjelivet och karriären. Hennes hästar fanns hemma på Ekerö, hennes tränare å andra sidan bodde i Skåne. Hon började fundera på om fler människor kunde tänkas uppleva samma problem, och efter lite efterforskningar och med en lyckosam marknadsundersökning i ryggen var saken klar och Ridesum såg snart dagens ljus.

– Det är långa avstånd och dyrt för många som har häst, det är något jag själv upplevde när jag hade egna hästar. Jag hade helt enkelt svårt att få ihop vardagen. Innan vi startade Ridesum gjorde vi en marknadsundersökning och frågade om våra potentiella användare upplevde samma sak och önskade att kunna få mer tid tillsammans med sina tränare, 86% svarade ja. Idén till Ridesum kändes rätt i både i hjärta och hjärna. Jag får kombinera min passion för hästar med min kunskap inom marknad och företagande. Samtidigt är det en tjänst som jag är övertygad kan göra så mycket nytta för så många människor. 

 

“Jag har använt probiotika till mina hästar, en god hälsa börjar i magen”

Ridesum är en app och samarbetsplattform som förenklar och digitaliserar ridsporten. Över 1300 tränare och experter finns samlade i en bank, bland annat toppryttaren i dressyr, Cathrine Dufour, den tidigare OS-ryttaren Pether Markne och förbundskaptenen i dressyr Bo Jenå för att nämna några. I Ridesum erbjuds träningstillfällen och coaching digitalt, och inom kort kommer ett CRM, även kallat “Pocket Office”, adderas till plattformen vilket möjliggör för tränare att kunna effektivisera sin verksamhet och samtidigt öka sina intäkter. Det finns också en hållbarhetsaspekt som är viktig enligt Jenny:

– Vi vill inte ta bort de fysiska mötena mellan elever och tränare. Om man däremot kompletterar sin regelbundna träning med digitala pass kommer vi kunna minska transporter med bil och flyg, vilket förstås är en stor miljöbov. Vi minimerar också skaderisken hos hästar som inte behöver fraktas i transporter lika ofta. Även villkoren för tränarna förbättras eftersom många fysiska träningspass innebär långa och sena kvällar i kalla ridhus på obekväma tider. 

 

En demokratiserad ridsport

En annan stor fördel med Ridesum är att tjänsten bidrar till en ökad demokratisering av ridsporten:

– Vi tillgängliggör ridsporten för fler människor. Bor man till exempel ute på landsbygden är det svårare att få ihop ridträningen eftersom avstånden ofta är längre. Ett av våra mål med Ridesum är att ridsporten ska bli mer demokratiserad, så att du får samma möjligheter till kvalitativ träning och effektivt företagande, oavsett var du bor eller vilka socioekonomiska förutsättningar du har. 

Digitaliseringen har onekligen skapat många spännande möjligheter för hästägare. Både i form av tjänster som Ridesum, men också tack vare e-handelns tillväxt. Produkter som tidigare varit tunga att släpa hem kan nu beställas hem enkelt. Jenny tror också att potentialen är stor för ridsporten i Sverige digitalt:

– Det händer otroligt mycket inom horsetech, och Sverige ligger långt fram när det kommer till nya spännande bolag. Vissa sysslar med att ta fram produkter för hästens välmående, allt från smarta grimmor till kameraövervakning för stallen. Andra tjänster är kopplade till själva träningen, eller till maten. Jag har till exempel själv använt probiotika till mina egna hästar. Jag tror dock att mycket kommer konsolideras när vi kommer längre fram i utvecklingen.

Framtiden ser ljus ut för Ridesum, och Jenny ser tydligt vilka mål de har på både kort och lång sikt:

– Målet är att bli globala, och göra så mycket nytta vi kan för så många människor som möjligt. Det häftiga med ridsporten är att det är ett väldigt tight community där nya innovationer, tjänster och idéer sprider sig snabbt – inte sällan över landsgränserna. Vi vill ta fram en så pass bra tjänst som möjligt för våra användare, samtidigt som vi är lönsamma och kan bidra till en lite mer hållbar värld. 

Nyckelord:

Ridsport

,

Kontakta oss